چرا ایست قلبی می کنیم؟ ، موادغذایی مفید برای حفظ سلامت قلب
به گزارش کلوب آگهی، همه ما شنیده ایم که بعضی افراد عارضه ایست قلبی ناگهانی را تجربه نموده اند با این حال شاید هنوز به درستی ندانیم که ایست قلبی چیست؟ چه تفاوتی با حمله قلبی دارد؟ و چگونه می توان به کسی که چنین شرایطی را تجربه می نماید، یاری کرد؟
به گزارش نشریه تخصصی مدیکال اکسپرس، ایست قلبی یا ایست قلبی ناگهانی یک فوریت پزشکی است و باید آن را به عنوان اختلالی در فعالیت الکتریکی قلب در نظر گرفت. فعالیت الکتریکی هماهنگ به قلب اجازه می دهد تا خون را به طور طبیعی پمپاژ کند.
ایست قلبی ناگهانی می تواند به طور غیرمنتظره و سریع اتفاق افتاده و قلب از کار بیفتد. هرچند این عارضه، حمله قلبی نیست، اما به همان مقدار خطرناک و اورژانسی است و به درمان سریع احتیاج دارد.
ایست قلبی شرایطی است که قلب نمی تواند وظایف خود مانند پمپاژ خون اکسیژن دار به سرتاسر بدن برای رساندن اکسیژن به منطقه ها حساس مثل مغز و بقیه اندام ها را انجام دهد. گاهی اوقات به آن ناگهانی می گویند، زیرا به نظر می رسد که بدون هشدار و علائم قبلی اتفاق می افتد. در این شرایط بیمار به طور ناگهانی تمام فعالیت های قلبی خود را از دست می دهد، تنفسش متوقف شده و بیهوش می شود. بدون درمان فوری، ایست قلبی ناگهانی می تواند منجر به مرگ شود.
چه عاملی باعث ایست قلبی می شود؟
افراد به دو طریق ایست قلبی را تجربه می نمایند. اولین مورد زمانی است که هیچ فعالیت الکتریکی عضله قلب را برای فشرده شدن تحریک نمی نماید.
مورد دوم نیز زمانی است که فعالیت الکتریکی قلب دیگر هماهنگ و کارآمد نیست. عملکرد عضله قلب آشفته است و قادر به پمپاژ خون نیست. این شرایط فیبریلاسیون بطنی نامیده می شود.
ایست قلبی ناگهانی در افرادی هم که بیماری قلبی شناخته شده ای ندارند، رخ می دهد
سیگنال های سریع و نامنظم قلب باعث می شود که به جای پمپاژ خون، حفره های پایینی قلب به طور بی فایده به لرزه درآیند. بعضی از بیماری های قلبی می توانند احتمال ابتلا به این نوع اختلال در ضربان قلب را افزایش دهند. ایست قلبی ناگهانی در افرادی که هیچ بیماری قلبی شناخته شده ای ندارند نیز می تواند اتفاق بیفتد.
تفاوت بین ایست قلبی و حمله قلبی چیست؟
وقتی فردی دچار حمله قلبی می شود، بیشتر به این خاطر است که مسئله ای در شریان ها به وجود آمده است. شریان های اصلی که خون و اکسیژن قلب را تامین می نمایند با یک لخته، مسدود شده و باعث مسدود شدن مسیر جریان خون می شوند.
در این شرایط بافت های قلب، خون حاوی اکسیژن دریافت نمی نمایند و بنابراین این بافت ها ممکن است بمیرند. با گذشت زمان، این شرایط می تواند منجر به مسائل الکتریکی مانند فیبریلاسیون بطنی و ایست قلبی ناگهانی شود. در بعضی موارد، بافت اسکار یا بافت همبند در محل زخم (scar tissue) پس از حمله قلبی می تواند باعث تغییراتی در ضربان قلب فرد شود.
هنگامی که شخصی دچار ایست قلبی یا مرگ ناگهانی قلبی می شود، این شرایط می تواند تظاهر حمله قلبی باشد. با این حال ایست قلبی ناگهانی به این معنی نیست که شما لزوماً دچار انسداد قلبی هستید.
چه کسانی در معرض خطر ایست قلبی هستند؟
همان شرایطی که خطر بیماری قلبی را افزایش می دهند، می توانند خطر ایست قلبی ناگهانی را نیز افزایش دهند. از جمله:
- بیماری سرخرگ کرونری: وقتی کلسترول در شریان هایی که خون را به قلب می رسانند تجمع می یابد - سخت شدن و باریک شدن مسیر - به آن بیماری سرخرگ کرونری می گویند که شایع ترین علامت آن احساس ناراحتی در ناحیه قفسه سینه است.
- بیماری ماهیچه قلب: بیماری ماهیچه قلب به این معنی است که مسئله ای در خود عضله قلب وجود دارد. این شرایط می تواند ژنتیکی باشد. یک شکل رایج آن بیش پروردگی ماهیچه قلب نامیده می شود. عضله قلب در این حالت طبیعی نیست و ضخیم تر است.
- نارسایی دریچه قلب: در نارسایی دریچه قلب، یک یا چند دریچه در قلب شما به درستی کار نمی نماید. نشت یا باریک شدن دریچه های قلب می تواند منجر به کشیدگی یا ضخیم شدن عضله قلب شود.
- نقص مادرزادی قلب: ایست قلبی ناگهانی در بچه ها یا نوجوانان اغلب به دلیل یک مشکل الکتریکی یا ساختاری قلبی است که فرد با آن متولد شده است.
- سندرم کیوتی و سایر بیماری های سیگنال الکتریکی قلب: شرایطی مانند سندرم کیوتی، سندرم بروگادا و کاردیومیوپاتی آریتموژنیک می توانند خطر ایجاد فیبریلاسیون بطنی را ایجاد نمایند. اگر ریتم قلب به سرعت بازیابی نشود، ممکن است مرگ ناگهانی رخ دهد. افراد جوان مبتلا به سندرم کیوتی در معرض خطر مرگ ناگهانی هستند.
اگر کسی را در شرایط ایست قلبی ببینیم چه کاری باید انجام دهیم؟
زنده ماندن برای فردی که ایست قلبی را تجربه نموده، امکان پذیر است، اما زمان بسیار مهم است. بازیابی هرچه سریعتر ریتم قلب با احیای قلبی ریوی (CPR) و دستگاه شوک الکتریکی خارجی اتوماتیک (AED) حائز اهمیت است. بعلاوه تماس با اورژانس را از قلم نیاندازید.
ایست قلبی می تواند در هر زمان و هر مکانی اتفاق بیفتد - در یک مرکز خرید، در مدرسه یا محل کار. اگر فردی بیهوش شد، مطمئن شوید که نفس می کشد، نبض دارد و قلبش در حال پمپاژ است. اگر قلب فرد پمپاژ نمی نماید، احیای قلبی ریوی اضطراری را شروع کنید. فشار روی قفسه سینه فرد باید سریع و قوی باشد و با سرعت 100 الی 120 فشار در دقیقه انجام شود.
عملیات احیای قلبی ریوی
شروع ماساژ قلبی به دلیل یاری به پمپاژ مصنوعی قلب، اولین قدم و مهم ترین مانور امدادگر است که باید هرچه سریع تر شروع شود. قبلا توصیه می شد که برای بزرگسالان به ازای هر 15 ماساژ قلبی، دو تنفس مصنوعی و برای بچه ها و نوزادان به ازای هر پنج ماساژ قلبی دو تنفس مصنوعی انجام شود. در حال حاضر به جز در خصوص نوزادان توصیه می شود که 30 ماساژ قلبی برای هر دو تنفس مصنوعی انجام شود.
همانطور که گفته شد فشار روی قفسه سینه باید سریع و قوی باشد و با سرعت 100 الی 120 فشار در دقیقه انجام شود. با این حال باید زمان کافی برای برگشت قفسه سینه به بالا داده شود به طوری که فشار های متوالی، خون را به درون دستگاه گردش خون براند. برای انجام ماساژ قلبی، پاشنه یک دست را باید در مرکز قفسه سینه روی استرنوم (یا همان جناغ سینه) در بین سر سینه ها (نیپل ها) قرار داد و دست دوم را باید روی دست اولی گذاشت به طوری که بتوان با حداکثر قدرت به پایین فشار آورده و دست بالایی، انگشتان دست پایین را از محدوده ماساژ دور کند. آرنج ها باید کاملا صاف باشند و انگشتان دست ها با بدن بیمار تماس نداشته باشند.
با هر فشار باید قفسه سینه حدود پنج الی شش سانتی متر پایین برود. با توجه به حیاتی بودن این اقدام امدادی، از احتمال شکسته شدن دنده ها چشم پوشی می شود. با این حال در شرایط خفگی ها (یعنی در مواردی که ابتدا ایست تنفسی و سپس ایست قلبی اتفاق افتاده است) باید اول راه هوایی را باز کرد، بعد تنفس مصنوعی داد و سپس ماساژ قلبی (برقرار کردن گردش خون) انجام شود.
هدف از انجام این اقدامات بازگرداندن قلب بیمار به ریتم طبیعی است. این شرایط جریان خون را به قسمت های حیاتی بدن به ویژه قلب و مغز باز می گرداند.
علائم شایع ایست قلبی
پزشکان و متخصصان قلب تاکید دارند که مهم ترین عامل بروز مسائل و بیماری های قلبی، انتخاب یک الگوی زندگی ناسالم و غیر بهداشتی است.
بعضی عوامل و عادات ساده می توانند سلامت قلب را در معرض خطر قرار داده و منجر به بیماری شوند.
احتیاط های لازم برای حفظ سلامت قلب
در ادامه به نقل از مدیکال دیلی به چند مورد از عادت ها و عواملی خواهیم پرداخت که به منظور حفظ سلامت قلب و عروق می بایست نسبت به آن ها محتاط بود.
- رژیم گرفتن یا حذف بعضی درشت مغذی ها
به گفته دکتر دانیل ادموندوویچ، رئیس قلب وعروق در بیمارستان دانشگاه تمپل، مردم اغلب فکر می نمایند که یک رژیم غذایی سالم و متعادل را دنبال می نمایند، اما اینطور نیست. به عنوان مثال، او افرادی را دیده که از رژیم غذایی کم کلسترول پیروی و از چربی های سالم یعنی یک درشت مغذی مهم اجتناب می نمایند. این افراد ممکن است کربوهیدرات های زیادی بخورند. اگرچه این نوع رژیم غذایی باعث افزایش سطح کلسترول نمی شود، اما تحقیقات نشان داده است که تغییر ناگهانی و شدید در عادات غذایی می تواند منجر به بدتر شدن عملکرد قلب شود.
- انزوای اجتماعی و تنهایی
به گفته دکتر ریگود تدوالکار، متخصص قلب و عروق در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سنتا مونیکای کالیفرنیا، جدا شدن از دیگران نیز می تواند تأثیر عمیقی بر سلامت قلب ما داشته باشد. یک مطالعه اخیر نشان داد که زنان مسن تر زمانی که در انزوا زندگی می نمایند، هشت درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی - عروقی هستند.
برای افرادی که هم انزوای اجتماعی و هم تنهایی را تجربه می نمایند، خطر ابتلا به بیماری قلبی تا 27 درصد افزایش می یابد. انزوای اجتماعی نیز می تواند به افسردگی یاری کند و افسردگی می تواند منجر به عوامل خطر قلبی - عروقی مانند فشار خون بالا، سبک زندگی کم تحرک و عادات غذایی ضعیف شود.
- سلامت ضعیف دندان ها
مسائل دندانی مانند پوسیدگی دندان، می تواند خطر عفونت های باکتریایی در جریان خون را افزایش دهد. به گفته تدوالکار، انتقال باکتری های موجود در دهان، به خون بسیار آسان است. التهاب لثه و سلامت نامناسب دهان باعث ایجاد حالت التهابی می شود که می تواند مسائل قلبی مانند کلسترول بالا یا پارگی پلاک را تشدید کند.
- مصرف بیش از مقدار کافئین
کافئین به طور کلی برای قلب مفید است و تحقیقات نشان می دهد که نوشیدن دو فنجان قهوه در روز بیشترین فواید قلبی - عروقی را دارد، اما مصرف بیش از مقدار قهوه می تواند تأثیر منفی داشته باشد؛ زیرا می تواند ضربان قلب را تسریع کند و باعث انقباض عروق خونی و افزایش فشار خون شود. مصرف کافئین 300 تا 400 میلی گرم بی خطر در نظر گرفته می شود و بیش از آن می تواند مجموعه ای از اثرات منفی داشته باشد.
- استرس کنترل نشده
هنگامی که سیستم جنگ یا گریز بدن به طور مزمن فعال می شود، می تواند باعث التهاب در بدن و ترشح طولانی مدت هورمون های استرس مانند آدرنالین شود. به گفته تدوالکار، این عوامل در کنار هم می توانند باعث تغییرات فیزیولوژیکی در بدن از جمله افزایش فشار خون، کلسترول بالا، چاقی، مقاومت به انسولین و اختلالات ریتم الکتریکی شوند. استرس مزمن بعلاوه می تواند خطر لخته شدن خون را در سراسر بدن افزایش دهد.
مواد غذایی مفید برای حفظ سلامت قلب
- روغن زیتون
مطالعات نشان داده اند التهابات، عامل اصلی بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سرطان، سندرم متابولیک، دیابت نوع دو، آلزایمر، آرتروز و حتی چاقی هستند. تغییر ناگهانی و شدید در عادات غذایی می تواند منجر به بدتر شدن عملکرد قلب شود. روغن زیتون دارای مقادیر زیادی ترکیبات آنتی اکسیدانی بوده و با التهاب مبارزه می نماید؛ بنابراین استفاده از روغن زیتون می تواند به کاهش ابتلا به بیماری های مزمن خصوصا بیماری های قلبی یاری کند.
- عرق کاسنی
مطالعات اجرا شده روی موش ها نشان می دهند که مصرف 500 میلی گرم از گیاه کاسنی به مدت 30 روز سبب محافظت از قلب در برابر آسیب های اکسیداتیو می شود. هم چنین عصاره گیاه کاسنی با کاهش مقدار کسترول خون، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی - عروقی دارد.
- روغن کنجد
روغن کنجد برای قلب خواص زیادی دارد. تحقیقات نشان داده اند رژیم غذایی سرشار از اسید های چرب غیر اشباع، برای سلامت قلب بسیار مفیدند.
- چای سبز
تحقیقات نشان داده اند که مصرف روزانه یک لیوان چای سبز با کاهش 10 درصدی خطر ابتلا به بیماری های قلبی همراه است و مصرف طولانی مدت آن باعث کاهش مقدار مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی می شود.
منبع: ایسنا
منبع: فرارو