علت بروز تبخال چیست؟

به گزارش کلوب آگهی، تبخال یک تاول رایج است که 60درصد افراد در طول سال به آن مبتلا می شوند.از این رو در ادامه علت بروز و درمان خانگی تبخال را بررسی می نماییم.

علت بروز تبخال چیست؟

علت تبخال چیست؟

تبخال یک بیماری ویروسی(هرپس سیمپلکس) است که مشخصه آن معمولاً دانه قرمز رنگ و تاول های کوچک است و بیشتر در ناحیه لب، لثه و یا در زبان بوجود می آید.سوزش و خارش نیز از علائم آن هستند و باید توجه داشت که لمس آن موجب انتقال ویروس می شود.عوامل بروز این بیماری:استرس، هیجان، مصرف بی رویه برخی از خوراکی ها، سرماخوردگی، آنفولانزا، فشارهای روحی و روانی، قاعدگی، سوء تغذیه و قرار دریافت در معرض نور خورشید.درمانی برای این بیماری وجود ندارد و متخصصان فقط داروهای ضدویروسی (مثل آسیکلوویر) را تجویز می کنند که سرعت بهبودی آن بالا رود.

علائم تبخال

علائم و نشانه هاى تبخال به این صورت است که در مرحله اول یک تاول کوچک و دردناک پر از مایع، روى یک نقطه سرخ و دردناک پوست بروز می کند که معمولا روى لب ها و نواحى داخلى دهان است.سپس درد شدید و احساس مورمور شدن به سراغ بیمار می آید که اغلب یکى دو روز قبل یا بعد از بروز تاول ها است که این علامت بسیار مهمی است. خصوصا احساس مورمور شدن و درد خفیف از علایم اولیه تبخال است که می تواند به عنوان یک زنگ خطر محسوب شود.اگر شخصى در این مرحله متوجه عفونت تبخال شود، با استفاده از اقدامات پیشگیرانه می تواند جلوى تبخال را بگیرد.در هر صورت پس از تشکیل تاول ها، سیر بیمارى ادامه می یابد و تاول ها نهایتا می ترکند و از آنها خونابه خارج می شود و سپس یک زخم قهوه اى رنگ با ظاهرى ناخوشایند تشکیل می شود.معمولاً 7 تا 10 روز طول مى کشد تا تبخال برطرف شود. تبخال معمولاً روى لب ها ظاهر مى شود. اما گاهى روى سوراخ هاى بینى، چانه یا انگشتان دست هم دیده مى شود و گرچه غیرمعمول است اما ممکن است تبخال در داخل دهان هم بروز کند - اما تنها برروى لثه ها یا کام سخت - که در سقف قرار گرفته است.اگر زخمى روى بافت هاى نرم درون دهانتان ظاهر شود ممکن است آفت باشد ولى مطمئناً تبخال نیست.علائم تبخال ممکن است تا حداکثر 20 روز پس از قراردریافت در معرض ویروس ظاهر نشود و معمولاً 7 تا 10 روز طول مى کشد. تاول ها شکل مى گیرند، مى ترکند و ترشح مى کنند. سپس کبره زردرنگى تشکیل مى شود و نهایتاً با ریختن آن پوست صورتى رنگى در زیر ظاهر مى شود و تبخال بدون گذاشتن جا بهبود مى یابد.

درمان تبخال

برای درمان تبخال، مصرف لبنیات و سیب زمینی به دلیل دارا بودن لیزین باید افزایش یابد و از خوردن شکلات، کاکائو، غلات، بادام زمینی و ژله خودداری کنید.کمپرس یخ می تواند به کاهش التهاب و ورم تبخال کمک کند، اما قرار دریافت در معرض باد و آفتاب بهبودی تبخال را به تاخیر می اندازد.استفاده از کرم ضد ویروس آسیکلوویر و قرار دادن لایه نازکی از آن با استفاده ازگوش پاک کن بر روی تبخال هر شش ساعت دوره تبخال را کوتاه نمی کند ، اما ریزش ویروس را از روی زخم افزایش می دهد، بنابراین در بهبود آن موثر است. پزشکان اغلب برای خشک نمودن تبخال ژل بنزوئیل پروکسید را نیز تجویز می کنند که می توان روزی سه بار از آن استفاده کرد.در هر صورت استفاده مکرر از پماد آسیکلوویر در این مرحله می تواند سیر تبخال را کند نماید و ریزش ویروس را از سطح ضایعه به دیگر مناطق کاهش دهد.با اینکه تاثیر روش هایی مانند کمپرس سرد، مثلا قرار دادن یک تکه یخ در حدود یک ساعت روی محل تبخال و یا مالیدن نمک به ضایعه از نظر علمی ثابت نشده است ولی در تجربه نشان داده که در برخی بیماران مفید است بنابراین درمان اصلی تبخال، همان پماد آسیکلوویر است و در مواردی که عودهای مکرر وجود دارد پزشک متخصص می تواند با سنجیدن شرایط خاص هر بیمار حتی آسیکلوویر خوراکی را تجویز کند.در مدت عفونت از غذاهاى مایع و ولرم استفاده کنید تا لب ها و نواحى مبتلا تحریک نشوند و زخم انتشار پیدا نکند.سطح لب ها را با کرم هاى مخصوص که معمولا کرم ویتامینه A است، مرطوب و نرم نگه دارید تا لب ها دچار خشکى نشوند و تبخال، عفونى نشود.در صورت به کار بردن همه این اقدامات، اگر احساس کردید بهبودى حاصل نمی شود سریعا به یک پزشک متخصص دهان و دندان یا یک دندانپزشک برای معالجه خودتان مراجعه کنید تا از وى طلب کمک کنید.مراقبت نکردن و دستکاری کردن زخم ممکن است منجر به ایجاد عفونت ثانویه شود.

برخی از روش های درمان خانگی تبخال

نکته قابل توجه اینجاست که گاهی دارو ها موجب بروز حساسیت پوستی می شود.لدا در اینجا ما به چند روش درمان طبیعی می پردازیم.

گل همیشه بهار

گل همیشه بهار از دیگر داروهای طبیعی و گیاهی برای درمان تبخال به ویژه تبخال دهانی است. شست و شوی تبخال با کمک عصاره همیشه بهار علاوه بر آن که به کنترل و از بین رفتن ویروس ها کمک می کند موجب تسریع فرایند درمان در بیمار نیز می شود. این مرهم علاوه بر خاصیت ضدویروسی موجب کاهش درد و سوزش تبخال نیز می شود. برای تهیه این عصاره کافی است 3 قاشق از گیاه خشک شده گل همیشه بهار را در 2 لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان از این عصاره باقی بماند، سپس محل تبخال را با کمک پنبه و عصاره این گیاه شست و شو دهید.

روغن چای

استفاده از روغن چای تأثیر زیادی در پیشگیری از انتقال تبخال به سایر قسمت های عضو درگیر از قبیل لب و داخل دهان دارد.روزی دو بار پنبه ای تمیز را به روغن چای آغشته کنید و روی تب خال قرار دهید.این روغن به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن و افزایش توان آن برای مقابله با ویروس تبخال، تأثیر زیادی روی از بین رفتن تبخال دارد.

سیر رنده شده

یک حبه سیر بردارید و آن را به دو نیم کنید. آن را به مدت 10 دقیقه روی تبخال تان بگذارید. این کار را روز چند مرتبه تکرار کنید.

سیر فرایند گسترش تبخال را به سرعت کاهش می دهد و به اصطلاح آن را خشک می کند. بعد از دو الی سه روز تأثیر فوق العاده این ماده غذایی بد بو اما پرخاصیت را به چشم خواهید دید.

جوش شیرین

جوش شیرین در درمان تبخال موثر است.خمیری از آب و جوش شیرین تهیه کنید و آن را بر روی محل تبخال قرار دهید.این شیوه درمان با سوزش همراه است ولی تاثیرگذار است.

عسل

عسل یک عامل ضد ویروسی است که در برابر ویروس هرپس (ویروس تبخال)مقاوم است. برای استفاده از عسل تنها کافی است مقداری از آن را روی محل زخم بمالید.

گردآوری: مجله اینترنتی خبرنگاران

منبع: setare.com
انتشار: 15 آذر 1399 بروزرسانی: 15 آذر 1399 گردآورنده: cloobagahi.ir شناسه مطلب: 1080

به "علت بروز تبخال چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علت بروز تبخال چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید