توسل به میانه روی (Argument to Moderation) ، مغلطه به زبان آدمیزاد (71)
به گزارش کلوب آگهی، تعریف:مغلطه توسل به میانه روی موقعی پیش می آید که شخصی فرض را بر این بگیرد که بین دو موضع، حد وسطی وجود دارد و موضع صحیحی که باید اتخاذ کرد آن حد وسط است.

معادل انگلیسی: Argument to Moderation
معادل لاتین: argumentum ad temperantiam
معادل های جایگزین: توسل به حد وسط، تسامح جعلی، مغلطه خاکستری، مغلطه نسبت طلایی
الگوی منطقی:
شخص 1 می گوید A.
شخص 2 می گوید Z.
بنابراین جایی حول وحوش M موضع صحیح است.
مثال 1:
تو می گی ماشینت بیست هزار دلار می ارزه، من می گم 1 دلار. پس نه حرف من، نه حرف تو. بیا مسامحه کنیم و بگیم ماشینت ده هزار دلار می ارزه. (البته پیش فرض مثال این است که قیمت واقعی خودرو بیست هزار دلار است).
شرح: بیست هزار دلار قیمتی معقول برای خودروست، ولی یک دلار به شکلی افراطی غیرمعقول. حقیقت این است که ارزش خودرو بیست هزار دلار است. اگر کسی پیش خود فکر کند خودرو 1 دلار یا ده هزار دلار قیمت دارد، حقیقت عوض نمی گردد.
(البته قیمت هر چیزی به پولی که شخص حاضر است برای مالکیت آن بپردازد بستگی دارد، ولی اجازه دهید استثنائاً این جزئیات ریز را نادیده بگیریم، وگرنه مجبور می شوم مثالی دیگر جور کنم)
مثال 2:
بسیار خب، من حاضرم که قبول کنم بهشت و جهنم فرشتگان و شیاطین در حال پرسه زدن نیستن. ولی در عوض تو باید قبول کنی خدای یکتا خالق دنیاست. این مسامحه منصفانیه؟
شرح : وقتی پای حقیقت در میان باشد، مسامحه ای در کار نیست. حقیقت حقیقت است. اگر فرشته ها، شیاطین و خدا وجود داشته باشند، یعنی وجود دارند. اگر وجود ندارند، یعنی وجود ندارند. مسامحه و بده بستان برخی مواقع جواب می دهد، ولی نه در مواقعی که هدف مشخص حقیقت باشد.
استثنا: در مواقعی که هر دو منتهی الیه از ارزش درست فاصله زیادی داشته باشند و ارزشی درست یا منصفانه بین دو ارزش پیشنهادشده وجود داشته باشد، بهتر است میانه رو بود.
مثال:
پس داری می گی ماشینت چهل هزار دلار می ارزه. به نظر من که قیمتش یک دلاره. پس بیا مسامحه کنیم و قیمتش رو بیست هزار دلار در نظر بگیریم (در صورتی که قیمت واقعی خودرو بیست هزار دلار باشد).
هدایت: اگر قصد دارید معامله ای انجام دهید، حواس تان را جمع کنید تا مبادا طرف معامله قیمتی پایین تر از حد موردنظر بهتان پیشنهاد دهد. کلاً به راحتی اجازه ندهید قیمتی که خودتان مدنظر دارید دستخوش تغییر گردد.
منابع:
مغلطه ای رایج در اینترنت. منبع آکادمیک برای آن یافت نشد.
ترجمه ای از:
Logically Fallacious
منبع: دیجیکالا مگ