گام نخست ایلان ماسک برای دستیابی به مریخ با موفقیت انجام شد
به گزارش کلوب آگهی، شرکت اسپیس ایکس پیروز شد نخستین نمونه موشک استارشیپ در ابعاد اصلی را با پیروزیت از زمین بلند کند و فرود بیاورد.

نخستین نمونه موشک Starship SN5 در ابعاد واقعی، ساعاتی پیش پرواز آزمایشی خود را انجام داد و توانست به مدت 40 ثانیه در هوا معلق بماند. این آزمایش در تأسیسات اسپیس ایکس در روستای بوکا چیکا که در نزدیکی تگزاس جنوبی واقع شده است انجام شد. جهشی کوچک که می تواند منجر به گامی عظیم برای کاوش های بشر در مریخ باشد. ایلان ماسک هم در توییتی اشاره نمود: مریخ واقعی به نظر می رسد.
این موشک که از فولاد ضد زنگ ساخته شده است، در ساعت 19:57 منطقه زمانی شرقی (4:27 امروز به وقت تهران) به هوا برخاست و پیروز شد پروازی کوتاه را تجربه کند. در این آزمایش موشک کمی هم به اطراف حرکت کرد.
ایلان ماسک پیش از این ارتفاع مورد نظر این آزمایش را 500 پا (150 متر) عنوان نموده بود. در نهایت موشک پیروز شد پس از باز کردن پایه های خود با پیروزیت به زمین بنشیند.
SN5 دومین نمونه از استارشیپ است که از سطح زمین بلند می شود و نخستین نمونه با ابعاد کامل از این نوع موشک محسوب می شود که این کار را انجام می دهد؛ پیروزیتی که با گذشت نزدیک به یک سال صورت می گیرد. پیش از این موشک استارهاپر در تابستان سال 2019 چند پرواز کوتاه انجام داد و در آگوست سال گذشته پس از آزمایش پرواز کوتاه خود تا 150 متری بازنشسته شد.
اکنون موشک استارشیپ اسپیس ایکس در حالی آزمایش خود را با پیروزیت پشت سر می گذارد که پیش از این شماری از نمونه های آزمایش شده در هنگام تنظیم فشار و یا آزمایش احتراق موتور، با شکست روبرو شده بودند.
استارهاپر و SN5 هر دو از موتور قدرتمند رپتور (Raptor) استفاده می نمایند که نسل آینده موتورهای این شرکت محسوب می شود. به گفته ایلان ماسک، موشک نهایی استارشیپ شش موتور رپتور دارد که در مجموع 50 متر ارتفاع خواهد داشت.
نمونه نهایی از سطح زمین و به یاری موشک غول پیکر سوپرهوی (Super Heavy) که 31 موتور رپتور دارد، پرتاب خواهد شد. ماسک اعلام نموده که هر دو موشک استارشیپ و سوپرهوی به سرعت و به طور کامل قابل استفاده دوباره خواهند بود تا هزینه های پرواز را به طور بالقوه کاهش دهند و مأموریت های سرنشین دار به ماه، مریخ و دیگر مقصدهای اعماق فضا از نظر مالی امکان پذیر باشد.
موشک سوپرهوی پس از هر پرتاب به سطح زمین بازمی شود. استارشیپ نیز این توانایی را دارد که به تنهایی از سطح مریخ و ماه بلند شود. علاوه بر این که هر دو مقصد، گرانش کم ترین نسبت به زمین دارند.
ایلان ماسک به مریخ علاقه زیادی دارد و از سال 2002 که شرکت اسپیس ایکس را تأسیس کرد همواره تأکید نموده است که این اشتیاق در درجه اول برای ساخت اقامتگاه های انسانی در مریخ است. او در این زمینه گفته است: اگر برنامه توسعه استارشیپ و سوپرهوی با پیروزیت انجام شود، بشر به یاری این سامانه پرواز فضایی می تواند تا 50 یا 100 سال آینده شهری یک میلیون نفری در سیاره سرخ ایجاد کند.
هرچند برای دستیابی به این هدف باید پیشرفت های زیادی صورت گیرد، اسپیس ایکس برای رسیدن به طرح نهایی بارها آزمون و خطا خواهد نمود. علاوه بر این موشک سوپرهوی در حالی باید توسعه یابد که هنوز هیچ نمونه ای از آن ساخته نشده است.
اگر همه چیز به خوبی پیش برود، به زودی می توانیم شاهد پرتاب هم زمان استارشیپ و سوپرهوی برای مأموریت هایی مهم و هیجان انگیز باشیم. برای نمونه سامانه پرتاب اسپیس ایکس به عنوان یک گزینه برای پرتاب فضانوردان ناسا به ماه مطرح است. همچنین میلیاردر ژاپنی یوساکو مائه زاوا (Yusaku Maezawa) یک سفر به ماه به وسیله استارشیپ را رزرو نموده که تاریخ آن برای سال 2023 برنامه ریزی شده است.
آزمایش پیروز موشک استارشیپ اسپیس ایکس در حالی انجام می شود که دو روز پیش نیز مأموریت آزمایشی سرنشین دار این شرکت توانسته بود فضانوردان ناسا را به سلامت به زمین بازگرداند. مأموریتی که برای نخستین بار توسط یک شرکت خصوصی صورت گرفت و فضانوردان ناسا، باب بنکن و داگ هارلی به یاری آن توانستند دو ماه در ایستگاه فضایی بین المللی اقامت نمایند. بدین ترتیب این مأموریت مقدمه ای برای انجام دوباره سفرهای پیوسته از خاک آمریکا به ایستگاه فضایی بود.
عکس کاور و ویدیو از Trevor Mahlmann
منبع: Space
منبع: دیجیکالا مگ